Gél požitý pred, počas alebo krátko po konzumácii alkoholu premieňa alkohol na neškodnú kyselinu octovú.
Ak si občas radi dáte s priateľmi pohárik, ale nechcete sa opiť, potom je nový gél možno práve to, čo hľadáte. Látka, ktorá sa dá prehltnúť, vraj pomáha zabrániť tomu, aby sa alkohol dostal do krvného obehu a poškodil pečeň. Za normálnych okolností sa alkohol dostáva do krvného obehu cez sliznice, ktoré lemujú vnútornú stranu žalúdka a čriev. Potom postupuje do pečene, kde sa metabolizuje najprv na toxickú chemickú zlúčeninu známu ako acetaldehyd a potom na relatívne neškodnú kyselinu octovú.
Nanešťastie, aj keď sa acetaldehyd pomerne rýchlo premení na kyselinu octovú, môže počas svojho pôsobenia v pečeni (a v iných častiach tela) spôsobiť veľké škody. Okrem toho, ak sa v krátkom čase skonzumuje veľké množstvo alkoholu, nemôže sa všetko dostatočne rýchlo metabolizovať, čo vedie k intoxikácii. Práve tu prichádza na rad nový experimentálny gél.
Vyvinuli ho vedci zo švajčiarskej univerzity ETH v Zürichu a skladá sa z glukózy, nanočastíc zlata a nanovlákien odvodených od srvátkových bielkovín pokrytých atómami železa. Môže sa konzumovať pred pitím, počas pitia alebo krátko po ňom, pokiaľ je prítomný ešte v čase, keď je alkohol v črevnom trakte. Našťastie sa samotný gél trávi pomerne pomaly, takže zostáva v trakte dostatočne dlho na to, aby vykonal svoju prácu.
Táto práca sa začína tým, že glukóza a častice zlata spolu reagujú vo vnútri tela, pričom vzniká peroxid vodíka. Peroxid vodíka následne spúšťa sériu enzymatických reakcií (podporovaných atómami železa) ktoré premieňajú prípadný prítomný alkohol priamo na kyselinu octovú. To sa deje skôr, ako sa alkohol stihne dostať do krvného obehu.
V laboratórnych testoch sa gél preventívne podával myšiam, ktoré dostali jednorazovú dávku alkoholu. V priebehu 30 minút klesla hladina alkoholu v krvi týchto myší o 40% v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá gél nedostala. Po piatich hodinách sa toto číslo zvýšilo na 56%. Zistilo sa tiež, že liečené myši mali v organizme menej acetaldehydu a navyše sa u nich prejavilo oveľa menej stresu v pečeni. Teraz sa plánujú pokusy na ľuďoch.
„Je zdravšie nepiť alkohol vôbec,“ hovorí vedúci vedec, profesor Raffaele Mezzenga. „Gél by však mohol byť zaujímavý najmä pre ľudí, ktorí sa nechcú úplne vzdať alkoholu, ale nechcú zaťažovať svoj organizmus a aktívne nevyhľadávajú účinky alkoholu.“ Článok o výskume bol nedávno uverejnený v časopise Nature Nanotechnology.