Káva bez zrniek na báze superpotravín by mohla znížiť emisie a spotrebu vody o 94%.
Káva bez kávových zŕn od Atomo Coffee využíva superpotraviny a upcyklované zložky na napodobnenie molekulárnej štruktúry kávy. Káva spôsobuje odlesňovanie „alarmujúcim tempom“ – môže byť riešením bezzrnková káva? Startup so sídlom v Seattli, za ktorým stoja niektorí z investorov stojacich za Beyond Meat, tento týždeň uvádza na trh prvú kávu bez kávových zŕn na svete. Jeho vynálezcovia dúfajú, že sa im podarí znížiť vplyv tohto obľúbeného nápoja na životné prostredie.
Kofeínový nápoj využíva superpotraviny a rastlinné odpadové zložky, ako sú semená datlí, ktoré napodobňujú molekulárnu štruktúru kávy. Táto inovácia zaujala investorov, ktorí do spoločnosti vložili 49,1 milióna eur. A aký je vplyv kávy na životné prostredie? S otepľovaním svetovej klímy sa kávové farmy (najmä tie, ktoré pestujú jemnejšiu odrodu arabica, ktorú obľubujú baristi) presúvajú do kopcov a cestou za chladnejším podnebím ničia lesy.
Odlesňovanie je po spaľovaní fosílnych palív druhou hlavnou príčinou klimatických zmien. Štúdie ukázali, že do roku 2050 by približne polovica pôdy, ktorá sa v súčasnosti využíva na pestovanie kávy, mohla byť v dôsledku zmeny klímy neproduktívna. „Káva spôsobuje odlesňovanie dosť alarmujúcou rýchlosťou (takmer až 10 [newyorských] centrálnych parkov denne“) čo zodpovedá 34 štvorcovým kilometrom lesa,“ povedal generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Atomo Andy Kleitsch pred piatkovým uvedením bezzrnkovej kávy na trh na festivale New York Coffee Festival.
„Hovoríme o stroji, kávovare, ktorý sa nikdy nezastaví, vždy hľadá ďalšiu pôdu, a tomu sa snažíme zabrániť,“ povedal. Ako by mohla „káva“ bez zrniek pomôcť planéte? Spoločnosť tvrdí, že jej prvá „skúšobná“ káva bez zrniek spôsobila o 93% menej emisií uhlíka a spotrebovala o 94% menej vody ako bežná káva. Časopis Time ju zaradil medzi 200 najlepších vynálezov roku 2022.
Firma očakáva, že podobné čísla dosiahne aj pri svojej novej horúcej káve bez kávových zŕn, ktorá sa tiež vyrába prevažne z upcyklovaných surovín, ako sú datľové jadierka, ktoré sa v komerčnom výrobnom procese zvyčajne vyhadzujú. Semienka sú namočené v hroznovom extrakte, čakanke a ďalších príchutiach a posilnené kofeínom z čaju.
Spoločnosť sa spočiatku zameriava na kaviarne a nie na obchody a reťazce supermarketov, keďže jej pražená káva sa bude predávať veľkoobchodne za 20 eur za 450 gramov, zatiaľ čo priemerná cena v amerických kaviarňach je 9,50-13,50 eur. Po rýchlom počiatočnom raste mali niektorí výrobcovia mäsových alternatív v poslednom čase problémy, keďže zákazníci zasiahnutí infláciou obmedzili nákup často drahších výrobkov.
Atomo však tvrdí, že rokuje s väčšinou najväčších svetových kávových firiem o tom, ako by sa mohla rozšíriť a dodávať im. „Všetci [hlavní výrobcovia kávy] vedia, že v nasledujúcich 20-30 rokoch budú mať problém s dostupnosťou kávy, a snažia sa tento problém predbehnúť,“ povedal Kleitsch.